Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan program, Üniversitemizde 8 ayda yapılan çalışmaların anlatıldığı kısa tanıtım filminin gösterimi ile devam etti.
Programa katılanları selamlayarak sözlerine başlayan Üniversite Rektörümüz Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Bitlis Eren Üniversitesi’nin 14 yıllık genç ve dinamik bir üniversite olduğunu belirterek, kısa süre içinde ülkemizin ve bölgemizin önemli bir yükseköğretim kurumu haline geldiğini ifade etti. Bitlis Eren Üniversitesi olarak sayıları her geçen gün artan öğretim elemanları ve idari personeli, yeni açılan birim ve bölümleriyle, teknolojik altyapılarıyla başarı grafiğini hızla yükseltme kararlılığında olduklarına değinen Rektör Elmastaş, “Bitlis Eren Üniversitesi, 5 Fakülte, 3 Yüksekokul, 8 Meslek Yüksekokulu, 1 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ve sayısı 10 bini aşan öğrencisiyle bugün Türkiye’nin önemli eğitim kurumları arasında yerini almıştır.
Üniversitemiz, Sürekli gelişen altyapısı, gerek akademik ve bilimsel, gerekse sosyal ve kültürel yönden gösterdiği gelişim çizgisi ve öğrenci merkezli eğitim anlayışıyla şehrimize, bulunduğumuz bölgeye ve ülkemize hizmet eden öğrenciler yetiştirmeyi hedef ve misyon edinmiştir.
Genç ve üretken bilim insanlarından oluşan 485 akademik, 500 ‘e yakın idari personel ile birlikte personel sayımız yaklaşık 1.000‘e yaklaşmıştır. Bu yıl, 1.972 öğrencimiz mezun olurken, Üniversitemiz ailesine 3.000’ e yakın yeni öğrenci katılmıştır. Dolayısıyla öğrenci sayımız 10 Bini aşmıştır.” dedi.
Sayısı 16’ya ulaşmış olan Araştırma ve Uygulama Merkezlerimizden de bahseden Prof. Dr. Elmastaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Kısa bir süre önce kurduğumuz TEKMER ile; öğrencilerimiz ve mezunlarımızın girişimci ruhunu harekete geçirdiği, kadim şehrimiz Bitlis ile bütünleştiği fikrin ticarileştirilmesi aşamasında Üniversite-Sanayi iş birliğinin zirveye tırmandığı bir gelecek tasavvur ediyoruz. Üniversitemizin en önemli fiziki eksikliği olarak bilinen kampüs peyzaj sorunu ve diğer sosyal donatılar, bu yıl yoğun çalışmalarımız sonucunda kısmen çözüme kavuşturulmuştur.
Peyzaj inşaatlarıyla birlikte idari hizmet binalarından kafeterya inşaatlarına kadar kampüsümüzün dört bir yanında çalışmalar süratle devam etmektedir. Üniversitemiz kampüs alanında 20 daireden müteşekkil akademik ve idari personel için lojman inşaatı ile Üniversitemiz Bilgi İşlem ve Yapı İşleri Daire başkanlıklarının idari hizmet binası inşaatı devam etmektedir. Merkezi Kampüsümüzde Kreşimiz hizmete açılmıştır. Yine kampüs alanında personel ve öğrenci ihtiyaçları doğrultusunda bir market açılmasını sağladık. Eğitim-Öğretim yılı başında, pandemi koşulları nedeniyle geçen yıldan süregelen bir yığılma nedeniyle öğrencilerimiz barınma sorunu yaşadı. Tüm imkanlarımızla bu sorunları yerel ve merkezi idareciler nezdinde çözüm yollarını zorladık.
Ahlat’ta daha önce kapanan KYK öğrenci yurdunun tekrar faal hale getirilmesini sağladık. Adilcevaz, Tatvan ve Merkez kampüs yurtlarımızda mevcut imkânları zorlayarak kapasite artırımını sağladık. Kampüs alanında devam eden 1.000 kişilik öğrenci yurdu inşaatının tamamlanması akabinde öğrenci barınma sorununu büyük ölçüde çözüme kavuşturmuş olacağız.” dedi.
Öğrenciler için ders dışı aktivitelerin önemine değinen Rektör Elmastaş; “Üniversitemiz Kampüs yerleşkesindeki Kayak Spor Merkezi inşaatı devam etmektedir. Önümüzdeki kış sezonunda faal hale getirmeyi hedefliyoruz. Burada Eren Holding’i özellikle anmak istiyorum. Üniversitemizin kuruluşundan bugüne kadar özellikle fiziki alt yapı hususunda desteklerini hiç bir zaman esirgemeyen Eren Holding ailesine, Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ahmet Eren’e teşekkür ediyorum. Yakın zamanda aramızdan ayrılan Eren Ailesinin değerli mensubu Yahya Eren’i de bu vesile ile bir kez daha rahmet ve şükranla anıyorum.” dedi.
Bitlis’in dünyaya açılan bir penceresi olması için azim ve kararlılıkla çalıştıklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş; “Bitlis Eren Üniversitesi olarak, toplumların her alanında sürükleyici ve öncü kurumlarının üniversiteler olması gerektiğinin bilincindeyiz. Nitelikli insan gücünün yetiştirilmesinde, yarınlarımızın şekillenmesinde en önemli kaynak olan bilginin üretilmesinde, üzerimize düşen görevi en iyi şekilde gerçekleştirmek, hedefimizdir.
Üniversitemizin akademik yapısını güçlendirmek amacıyla bu yıl yeni Akademik Personeli alımıyla birlikte üç yeni bölüme öğrenci aldık. Özellikle Kanık Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesinde açılan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümümüz bu yıl 41 kontenjanla açıldı. Kontenjanımız tamamen doldu. Bu bölüm, sektörün ihtiyacı olan donanımlı, bilgili, nitelikli mutfak sanatçılarını yetiştirecektir.
Öğrencilerimize staj ve uygulama eğitimi imkânı yanında, Otelcilik ve ikram hizmetleri sektörü için önemli bir ihtiyaç olan ve konaklama, ikram ve organizasyon hizmetlerine de altyapı desteği sunacak Turizm Uygulama Oteli için Ahlat Kaymakamlığı ile protokol imzaladık. Böylece önemli bir ihtiyacı da gidermiş olduk. Üniversitemiz, eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanı sıra ilimizin, bölgemizin tarihi ve kültürel mirasına da sahip çıkmaktadır. El-aman Hanını işlevsel hale getiriyoruz.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen El-Aman Hanı projesi kapsamında Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile yapının tarihi ve kültürel misyonuna uygun bir şekilde revize edilmesi konusunda mutabık kaldık. Proje ile El-Aman Hanının sanatçı rezidansı, kütüphane, hamam, sanat atölyeleri gibi tarihi ve kültürel fonksiyonlarla işlevsel hale getirmeyi hedefliyoruz. Nemrut Kalderası Jeopark Projesi için Unesco’ya başvuruyoruz. Yeni bir proje geliştirilerek doğal ortama zarar vermeden yollar, patika yollar ve jeosit alanlarını belirleyeceğiz. Akabinde 2022 yılında UNESCO'ya başvurmayı planlıyoruz. Böylece Nemrut Kalderası, Türkiye'de uluslararası düzeyde jeopark unvanını kazanacak ikinci jeopark olacak ve turizm anlamında çok ciddi bir gelişmeye öncülük edecektir.” dedi.
Akademik açılış töreni, Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Usta'nın “Etkili Sunum” konulu ilk dersi vermesiyle devam etti. İlk ders sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Necmettin Elmastaş tarafından Doç. Dr. Mehmet Emin Usta’ya plaket takdim edildi.
Plaket takdiminin ardından biniş giyme törenine geçildi. Bir üst akademik kadroya geçenler tek tek sahneye davet edilerek, Rektörümüz Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Rektör yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Atlı ve Prof. Dr. Murat Aygün tarafından cübbeleri giydirildi.
Törenin sonlarına doğru üniversitemize katkılarından dolayı Eren Holding ve BETAV Vakfına plaket takdim edildi. Plaketleri Eren Holding ve BETAV adına BETAV Bitlis İl Temsilcisi Cevat Kaya aldı. Tören, toplu fotoğraf çekimi ve müzik dinletisinin ardından Kemanist Hayri Sağnıç ve Piyanist Furkan Gümüş’e plaket takdimi ile sona erdi.