Gıda Güvenliği Tezli Yüksek Lisans Programı 120 AKTS' lik bir program olup, normal tamamlama süresi 4 sömestreden oluşan 2 akademik yıldır. Öğrencinin eğitim-öğretim iş yükünün 60 AKTS' lik kısmını ders yükü (en az 21 yerel kredilik en az 7 ders ve bir seminer dersi) ve kalan 60 AKTS'lik kısmını ise yüksek lisans tezi oluşturmaktadır.
Gıda Güvenliği Tezli Yüksek Lisans Programının amacı toplumun güvenli gıdaya ulaşmasındaki tüm engellerin konuyla ilgili farklı disiplinlerin ortak çalışması ile ortadan kalkacağının bilincinde olan uzmanlar yetiştirmektir. Programı tamamlayan uzmanlar gıda güvenliği alanına olumlu katkı sağlayacak yetkinlik ve multidisipliner çalışma yetisi kazanacaktır.
Gıda güvenliğinin insan sağlığındaki önemi bu konuda nitelikli şekilde yetişmiş uzmanların araştırma ve geliştirme, eğitim ve denetim gibi temel aşamalarda etkin olarak yer almalarıyla geliştirilebilecektir. Gıda güvenliğinin sağlanması için dikkate alınması gereken birçok faktör (nitelikli tohum, nitelikli toprak, zirai-kimyasal mücadele, fiziksel, kimyasal, biyolojik ve mikrobiyolojik riskler, kalite kontrol, vb.) bulunmakta, bu sebeple farklı disiplinler ile ilgili eğitimlerin alınması ve çeşitli uygulamaların araştırılarak öğrenilmesi gerekmektedir.