Tatvan Meslek Yüksekokulu, 5 Ekim 1987 tarihinde Yüzüncü Yıl Üniversitesine bağlı olarak eğitim-öğretime başlamıştır. 1993 yılına kadar Milli Eğitim Bakanlığına ait bir binada faaliyetlerini sürdüren yüksekokulumuz 1993 yılının Eylül ayında inşası biten kendi hizmet binasına taşınmış, ancak 2011 yılında Van’da meydana gelen depremde büyük hasar gördüğü için Rektörlüğümüz tarafından bu binanın yıkılıp yerine daha modern bir bina yapılması kararlaştırıldığından dolayı 2013 yılının Ağustos ayında inşası biten 1.500 m2 kullanım alanına sahip ek idari binasında faaliyetlerine devam etmiş ve 14 Ekim 2016 tarihinde inşası biten 14.476 m2 kullanım alanına sahip yeni ana hizmet binasına taşınmıştır . Meslek Yüksekokulumuzda eğitim-öğretim yeni ana hizmet binasında devam etmektedir.
Meslek Yüksekokulumuz öncelikle Laboratuvar Programı ve Tütün Yetiştiriciliği Programı olmak üzere iki program ile açılmıştır. 1992 yılında istihdam sorunu nedeniyle Tütün Yetiştiriciliği Programı kapatılmış ve bu programın yerine Gıda Teknolojisi Programının açılmasıyla yüksekokulumuzun program sayısı yeniden ikiye çıkmıştır. 1993 yılında Bilgisayar Programcılığı ve Elektrik Programı, 1994 yılında İşletmecilik ve Muhasebe Programları, 1995 yılında Harita ve Kadastro Programı, 1996 yılında İnşaat Programı, 1998 yılında İkinci Öğretim Bilgisayar ve Elektrik Programları 2009 yılında ikinci öğretim Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı ile Laboratuvar Teknolojisi Programı, 2010 yılında ise Elektronik Teknolojisi (Normal Öğretim) programı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın 21.12.2010 tarih 046464 sayılı yazılarına istinaden yüksekokulumuzda Deniz ve Liman İşletmeciliği programı açılmış, 19.12.2013 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında 2013 ÖSYS sonucunda kayıt yaptıran öğrenci sayısının on ve altında kalan programların kapatılmasına ve bu programlarda kayıt yaptıran öğrencilerin birinci öğretim programlarına aktarılmasına karar verildiğinden Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programı (İ.Ö) kapatılmıştır, YÖK tarafından İ.Ö kapatılması kararı ile 2016 yılı itibari ile Bilgisayar Programcılığı, Elektirik ve Laboratuvar Teknolojisi bölümlerinin İ.Ö kapatılmıştır. 2017-2018 Eğitim öğretim yılında kayıt yaptıran öğrenci sayısının on ve altında kalan programlardan Gıda Teknolojisi programı, İşletme Yönetimi Programı, Bilgisayar Programcılığı Programı ve Elektronik Teknolojisi Programına 2018-2019 eğitim öğretim döneminde öğrenci alımı durdurularak kapatılmıştır. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 14.11.2018 tarihli yürütme kurulu toplantısında alınan karar gereği Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri Programı açılmıştır. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 23.01.2019 tarih 6330 sayılı yazısı ile 16.01.2019 tarihli yürütme kurulu toplantısında alınan karar gereği Enerji Tesisleri İşletmeciliği Programı, Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Programı ve Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı açılmıştır. Böylece yüksekokulumuzun program sayısı 10 olmuştur. Bu programların bağlı olduğu bölümler; Bilgisayar Teknolojileri Bölümü, Elektrik ve Enerji Bölümü , Muhasebe ve Vergi Bölümü, Yönetim ve Organizasyon Bölümü, Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri, Gıda İşleme Bölümü, Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü , İnşaat Bölümü, Elektronik ve Otomasyon Bölümü ve Ulaştırma Hizmetleri Bölümü olmak üzere on bölüm halinde faaliyetlerini sürdüren Meslek Yüksekokulumuz eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürülmektedir.
Tatvan Meslek Yüksekokulu, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı iken 29.05.2007 tarihli ve 26536 sayılı Resmi Gazetede yayınlandığı şekli ile Bitlis Eren Üniversitesine bağlanmıştır. Yüksekokulumuzun en önemli fonksiyonu, Atatürk İlkeleri ve İnkılapları doğrultusunda ülkemizin ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere Ön Lisans düzeyinde öğrenci yetiştirmektir. Bu kapsamda yüksekokulumuz on bölümü ve on programıyla bölgemizin ve ülkemizin kalkınmasında önemli bir rol üstlenmiştir. Ayrıca, bölgemizde görev yapmakta olan teknik elemanların önemli bir kısmını yüksekokulumuz mezunları oluşturmakta, mezunlarımızın bir bölümü kendi alanlarında çalışmakta veya dikey geçiş sınavlarında başarılı olarak çeşitli Lisans düzeylerinde eğitim-öğretime devam etmektedirler.
MESLEK YÜKSEKOKULUMUZDA MEVCUT BÖLÜM VE PROGRAMLAR
Bilgisayar Teknolojileri Bölümü
- Bilgisayar Programcılığı Programı (Öğrenci Alımı Durdurulmuştur)
- Sağlık Bilgi Sistemi Teknikerliği Programı
Elektrik ve Enerji Bölümü
Muhasebe ve Vergi Bölümü
- Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı
Yönetim ve Organizasyon Bölümü
- İşletme Yönetimi Programı (Öğrenci Alımı Durdurulmuştur)
- Enerji Tesisleri İşletmeciliği Programı (Henüz Öğrenci alımı yapılmamaktadır)
Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri
- Laboratuar Teknolojisi Programı
Gıda İşleme Bölümü
- Gıda Teknolojisi Programı
Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü
- Harita ve Kadastro Programı
İnşaat Bölümü
- İnşaat Teknolojisi Programı
Elektronik ve Otomasyon Bölümü
- Elektronik Teknolojisi Programı
Ulaştırma Hizmetleri Bölümü
- Deniz ve Liman İşletmeciliği Programı
- Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri Programı (Henüz Öğrenci alımı yapılmamaktadır)
- Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı (Henüz Öğrenci alımı yapılmamaktadır)