Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, Bitlis Eren Üniversitesi bünyesinde bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımını sağlamak, düzenlemek ve yaygınlaştırmak görevlerini yerine getirmektedir.
Bu amaçla temel görevleri şu şekilde sıralanabilir;
1. B.E.Ü. Kampus bilişim ağ alt yapısını oluşturup, işletmek ve yönetmek:
- Üniversitenin öğrenci, idari ve akademik personeline kampüs içinde ve dışında hem kendi yerel ağ içerisinde hem de bütün internet topluluğu arasındaki iletişim için gerekli olan güvenli ve yüksek nitelikli ağ erişim olanağının sunulması ve ağ erişim hizmetinin sürekliliğinin sağlanması.
- Üniversite ağ altyapısında gerek duyulan cihazların (Router, switch, firewall, ...vb.) belirlenmesi, planlamasının ve projelendirilmesinin yapılması.
- Ağ yönetim cihazlarının ayarları, bakımları ve yönetiminin yapılması.
- Kullanıcıların ağa erişim denetimini sağlamak üzere DNS, DHCP ve ilgili hizmetlerin (Active Directory, LDAP... vb.) planlaması, sunulması ve sunucularının yönetilmesi.
- 7 gün / 24 saat bilişim ağ altyapısının işler halde tutulması.
2. B.E.Ü. Bilgisayar sunucu sistemlerini kurmak, işletmek ve yönetmek:
- B.E.Ü. birimlerine, ".beu.edu.tr" uzantılı alan adlarının tahsis edilmesine yönelik hizmetlerin (erişim için kullanıcı adı, şifre ve yer) verilmesi.
- Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'nın sistem odasında bulunan sunucuların bakımı ve sunucularda yürütülen (www, e-posta, ftp, listeci, haber grupları, telnet, pop, v.b.) hizmetlerin teknik desteğinin verilmesi.
- 7 gün / 24 saat merkezi sunucularda donanım ve yazılım yönetiminin yapılması.
- Sunucular üzerindeki verilerin şartlara bağlı olarak (dönem içi, dönem dışı gibi) günlük/haftalık/aylık/yarıyıllık/yıllık aralıklarla yedeklenmesi.
3. B.E.Ü. Bilgisayar Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü ve diğer ilgili akademik birimler ile birlikte yazılım planlamak, kodlamak ve geliştirmek:
- Üniversitenin çeşitli birimlerinin gereksinim duyduğu uygulama yazılımlarının (kütüphane, fon saymanlığı, öğrenci işleri, konut tahsis, bordro, ayniyat, personel v.b.) planlanması, kodlanması ve geliştirilmesi.
- Geliştirilen yazılım paketlerinin uygulanması ve sorunlarının çözülmesi.
- Bilgi güvenliği açısından yazılım uygulamalarında gerekli önlemlerin alınması ve tespit edilen açıkların kapatılması.
- Otomasyon veri tabanlarının şartlara bağlı olarak günlük/haftalık/aylık/dönemlik/yıllık aralıklarla yedekleme planının yapılması.
- Eğitim ve ilintili hizmetleri oluşturan iş süreçlerinde bilgiyi otomasyona tabi tutarak, verimi artırıcı nitelikte yazılım çözümlerinin, gerekli görüldüğü taktirde kendi insan kaynakları marifetiyle geliştirilmesi.
4. B.E.Ü. Web sayfasını tasarlamak, işletmek ve yönetmek:
- B.E.Ü. Web sayfalarının tasarımı, güncellenmesi ve bakımının yapılması.
- Diğer birimlerin web sorumlularının koordine edilmesi ve web sayfalarına teknik destek verilmesi.
- Web sayfalarında kullanılmak üzere, web ara yüzleri, grafik tasarımı ve kodlama yapılması.
- Web duyuru sisteminde, güncel ilan ve haberlerin yayınlanması.
5. Bilişim teknolojilerinin kullanımına destek vererek yaygınlaştırmak:
- Üniversitedeki bilgisayar kullanıcılarının yazılım paketleri ve yazılım geliştirme dilleri gereksinimlerinin imkânlar dâhilinde karşılanması.
- Üniversite yerleşkesinde düzenlenen çeşitli organizasyonlara, gereksinim halinde bilişim teknolojileri desteğinin imkânlar dâhilinde sağlanması.
- Üniversitemizin, eğitim-öğretim, idari ve akademik birimlerine bilişim teknolojilerinin kullanılması ve teknik konularda gerekli desteğin verilmesi.
6. Bilişim teknolojisi ürünlerine teknik hizmet vermek:
- Üniversitemiz yerleşkesinde demirbaş kaydı bulunan bilişim malzemelerinin (bilgisayar, yazıcı, projeksiyon, vb.) bakım ve onarımının yapılması.
- Ağ ve sistem yönetimine teknisyenlik hizmetlerinin verilmesi.
- Bilişim cihazlarının kurulmasına işçilik desteğinin verilmesi.
- Bilişim teknolojisi kullanıcılarının temel ağ altyapı ve erişim hizmetleri ile ilgili sorunlarının giderilmesi.
7. Bilgisayar, Ağ ve Bilişim Kaynakları Kullanım Yönergesini uygulamak.
ÖNEMLİ NOT :
1. Bitlis Eren Üniversitesi Web ve İstatistik Birimi sitede yayımlanan/yayımlanacak olan bilgi ve dokümanları ilgili birim çalışanlarından almakla ve bu bilgiyi orijinalinde bulunduğu şekilde yaymakla mükelleftir. Bilgilerin içeriğinden ve yazım yanlışlarından dolayı Web ve İstatistik Birimi çalışanları sorumlu tutulamaz ve zan altında bırakılamaz.
2. Web ve İstatistik Birimi sitede yayımlanması için gönderilen her türlü bilgiyi iş yoğunluğunu göz önünde bulundurarak en geç 3 gün içerisinde yayımlamak zorundadır. Ancak ivedi olan konularda yayımlama işlemlerini hemen gerçekleştirebilir.